Home Magyarország
  Megoldások
Termékek
Támogatás - Szervíz
Magunkról
Kapcsolat
Viszonteladók   Magyarország
 
Magunkról  
 
Társaságunk
 
 
Magyar Hírek
 
 
Nemzetközi Hírek
 
 
Hírlevél Regisztráció
 
 
Partnerkapcsolatok
 
 
Impresszum
 

Magyar Hírek

 
Hírek, események, akciós ajánlatok a Leica Geosystems-től Magyarországnak. Minden, amit egy kávé mellett érdemes elolvasni - és talán még egy kicsit több is.

Leica Mobil Térképező Rendszer - Pontosság mozgás közben is

2011, Március 8

A Mobil Térképező Rendszerek (MTR) fejlesztése a 80-as évek végétől, 90-es évek elejétől indult meg és mára számos változat, megközelítés látott napvilágot. A rendszermegoldás lényege, hogy egy mozgó járműre különböző érzékelők egymással kommunikáló együttesét szerelik, mely képes a jármű pozíciójának folyamatos meghatározására (GNSS, inerciális rendszer), valamint a környezetről való térbeli adatok gyűjtésére (képalkotó lézer, profilozó lézer, impulzus radar, ultrahangos érzékelő, stb.). Összességében tehát a rendszer a környezetről a hagyományos felmérési módszereknél gyorsabban (mozgás közben) gyűjt nagytömegű információt. Annak függvényében, hogy ez az információgyűjtés mire van „kihegyezve” (pl. geometria, anyagszerkezet, stb.), illetve milyen részletesség és pontosság a kívánatos (térinformatikai alkalmazás, vagy térképészeti célú alkalmazás) helyezik az egyes gyártók a hangsúlyt a fejlesztésükre.

A Leica Geosystems AG termékfilozófiájának megfelelően ezen a téren is a pontosság és minőség jegyében kívánt piacra lépni. Az általa fejlesztett MTR a Leica 6200 szkenneren (a piacon hozzáférhető termékek egyik legjobbika) alapul. A megoldás főbb részei:

 • GNSS/Inerciális rendszer (GNSS/IMU)
  • Fontos, hogy a felhasználónak széles választási lehetősége van az inerciális rendszer tekintetében, a rendelkezésre álló anyagi lehetőségei tekintetében
 • Kamera rendszer:
  • 5/6 db. 1024x768 felbontású színes CCD kamera.
 • Leica HDS6200 lézerszkenner
 • Szoftver:
  • Rendszerkalibráció
  • Adatgyűjtés
  • Adatfeldolgozás
  • Interpretáció

A rendszer lézerszkennere másodpercenként 300,000 georeferenciált pontot képes mérni közel 1 cm pontossággal. A Leica HDS 6200 egyébként álló helyzetben (nem kinematikus módban) másodpercenként 1000,000 pontot mér akár 5 mm pontossággal, tehát egyedülálló pontosság/termelékenység aránnyal működik.

A megoldás pontossága, valamint fejlett interpretációs szoftvere miatt alkalmas a tisztán térinformatikai alkalmazásoktól kezdve (3D városfelmérések) a létesítménygazdálkodási feladatok (közműszolgáltatók eszközmenedzsmentje) támogatásán keresztül infrastruktúra felmérési/ellenőrzési feladatokhoz (pl. belterületi légkábelek felmérése, alagutak, utak installációi, stb.).

laszlo.gombas@leica-geosystems.huDownload
 

Download